Nationale feestdagen

24 juni Fête de la Saint Jean
Een jaarlijks feest om de langste dag van het jaar te vieren. Op sommige plaatsen worden in de avond St. Jansvuren ontstoken.

14 juli Fête Nationale
La Prise de la Bastille, de bestorming van de Bastille in 1789, de Franse Revolutie (vrije dag). Alle Fransen zijn dan vrolijk en op zeer veel plaatsen wordt het vuurwerk, le feu d’artifice, ontstoken.

15 augustus Maria Hemelvaart
L’Assomption (vrije dag)

1 november Allerheiligen
La Toussaint (vrije dag)

11 november Wapenstilstandsdag
Anniversaire de l’Armistice de 1918 (vrije dag). Herdenking die nog in ere wordt gehouden van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog, waarbij korte plechtigheden worden gehouden nabij het oorlogsmonument dat in elke Franse stad en dorp is te vinden.

17 november
Aankomst van de Beaujolais primeur (of nouveau). Gewoonte om een flinke hoeveelheid van deze speciaal voor marketingdoeleinden geproduceerde wijn over de gehele wereld te promoten. Zonde van al die hectoliters naar vruchtenlimonade smakende druivensappen.

5 of 6 december Saint-Nicolas
In het noorden en oosten van Frankrijk komt Sinterklaas langs met cadeautjes voor de lieve kindertjes en Père Fouettard, de witte zwarte Piet, bezoekt brommend de ongehoorzame Franse jongens en meisjes.

25 december Kerstmis
La Noël. Kerstavond wordt gevierd met een maaltijd (repas) na de mis. Zo’n (familie)bijeenkomst, heet de Réveillon. En op Eerste Kerstdag is er vaak weer een repas. Favoriet nagerecht le bûche, taart in de vorm van een boomstam. Tweede Kerstdag wordt niet gevierd.

31 december oudejaarsdag
Aan het afsteken van vuurwerk doen ze niet in Frankrijk. Op de avond (Saint-Sylvestre) zoekt men elkaar op bij een repas. Om twaalf uur wordt elkaar een gelukkig nieuwjaar toegewenst met veel zoenen (‘une bonne année!) en toetertjes, confetti, feestmutsen. En ook veel dansen. Geliefde versnapering: oesters. De supermarkten liggen in de laatste weken van het jaar vol met deze schaaldieren.