Frans leren

Nederlanders die overwegen naar Frankrijk te gaan om ook met de Fransen te vertoeven, kunnen in Nederland terecht bij de Alliance française die in het hele land cursussen verzorgt. Inlichtingen op www.alliance-française.nl. Ook bij het het instituut Maison Descartes worden cursussen gegeven. E-mail: cursussen@maisondescartes.nl. Of bij www.talenvoortalent die een cursus geeft speciaal voor Nederlanders met een huisproject. Andere adressen: www.reginacoeli.nl (de ‘nonnetjes’ van Vught), trebillod@altha-lingua.nl enw ww.elseviertalen.nl

Op internet is een leuke cursus Frans te vinden voor beginners en gevorderden. Men leert gaandeweg spreken en wat grammatica. De ‘lessen’ worden gegeven met gesproken teksten. De site heet Bonjour de France. Voor de internetters is nog veel meer te vinden op het gebied van Frans leren. Een Nederlandse hogeschool heeft al die sites verzameld. Men kan kiezen uit sites die grammatica behandelen, idioom , lezen en luisteren, corrspondentie, telefoneren, woordenboeken. Er is zelfs een chatgroep. Nuttig is ook het lezen van de Franse kranten. Op internet zijn ze alle te vinden via de site www.start4all.com.
Ook is er nog een site waarop enkele duizenden Franse woorden naar het Nederlands kunnen worden vertaald. Misschien handig als je een Franse brief zit te vertalen waar je niet uitkomt: dictionaries.travlang.com/DutchFrench. Of uiteraard andersom.

Twee Nederlandse leraren, Monique en Danny Alberts, helpen Nederlanders in het buitenland met het geven van Nederlandse lessen aan hun kinderen. Dat doen zij naast hun werk in het basisonderwijs. Voor deze hulp en het lesmateriaal vragen zij een kleine vergoeding. Met eenvoudig en niet te duur lesmateriaal helpen zij Nederlandse ouders om hun kinderen Nederlands te leren, zodat ze met familie in Nederland kunnen praten, Nederlandse boeken kunnen lezen of misschien ooit terug gaan naar Nederland om een opleiding te volgen. De dienst, Koeienletters geheten, gebeurt geheel via e-mail. Meer informatie op www.koeienletters.com.